Amsterdam – orașul în care te simți liber

A trecut ceva timp de când nu am mai scris despre călătorii, asta fiindcă am fost ocupată cu scrisul si predatul tezei de licență pentru facultate. Oricum, astăzi vreau să vorbesc despre frumosul Amsterdam si despre libertatea pe care am simțit-o când umblam pe străzile orașului. De ce tocmai Amsterdam?

Scriind teza în ultima lună, mi-am dat seama că majoritatea timpului, și asta înseamna chiar aproape 80%, l-am petrecut la birou, uitându-mă doar pe geam la studenții care vin si pleacă din cămin și la cât de trist era Max că nu îl mai băgam în seamă. Asta m-a dus cu gândul la Amsterdam, orașul tuturor libertăților (bineînțeles, în limita bunului simț). Weekendul petrecut acolo a fost o experiență nouă și excelentă alături de prieteni.

În primul rând, nu am mai fost sceptică în ceea ce privește închiriatul unui apartament AirBnb. Pentru cei care nu știu, Airbnb este un site care oferă utilizatorilor șansa să închirieze un apartament sau o cameră, depinde de posibilitățile fiecaruia, Într-un oraș în care aceștia vor să-și facă vacanța. Așa că eu, descoperind această variantă, am vrut să o încerc. Am găsit un apartament, nu departe de centrul orașului, și am ales să îl închiriez pentru un weekend. Nu cred că a fost mai ieftin față de ce-am fi plătit la hotel, dar a fost o experiență nouă din cauză că am încercat stilul de viață olandez. N-am avut nici cea mai mică cu problemă cu închiriatul și tipul de la care am luat apartamentul a fost foarte de încredere.

 

Într-un weekend, bineînțeles că nu ai cum să vezi tot ce pote să-ți ofer orașul, dar am văzut atracțiile principale și simbolurile din Amsterdam. Centrul orașului este enorm cu multe canale pline de bărci cu turiști. Multă lume umblă haotică pe străzi; unii mergând la diferitele restaurante, iar alții la cafenele care se găsesc la tot pasul. Perioada, în care am fost noi, era în aprilie, când vremea nu era chiar călduroasă, dar cu toate astea orașul era plin de viață și plin de oameni veniți de peste tot. Am încercat într-una din zile să vizităm muzeul Annei Frank, dar din păcate coada era, dacă nu greșesc, de vreo un kilometru. Așa că ne-am plimbat în majoritatea timpului prin oraș văzând clădirile și arhitectura specifică erei de aur a Olandei (include casele înguste construite pe lângă canale) și Modernismului, iar seara am fost în vestitul district rosu. Nu am mai văzut în alte orașe atâta libertate de exprimare. Un lucru interesant pe care l-am experimentat în oraș a fost faptul că, de multe ori în locurile aglomerate, am o senzație ciudată, copleșitoare, fiindcă sunt atâția oameni. Amsterdam, în schimb, mi-a dat un sentiment de siguranță chiar dacă la 11,12 noaptea orașul era plin de lume.

Mâncarea extrem de diversificată în oraș: de la fast-food-uri până la restaurante luxoase. Prețurile nici mari nici mici – pentru toate bugetele și toate posibilitățile. Un lucru dacă vă duceți acolo e să vă așteptați la mult stat la coadă.

Oricum, experiența pe care am trăit-o în oraș mi-a dat senzația că aparțin locului și nu numai eu dar, că toți sunt o unitate.

Amsterdam pot spune că e orașul care mi-a dat sentimentul că am putut să fiu liberă să mă exprim cum vreau, fără să mă gândesc la preconcepțiile celorlați.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *